Lesinfo

Image

Jong of oud, met beperking of zonder beperking, beginner of gevorderde wedstrijdruiter, iedereen is welkom bij PSV De Maartenruiters. Er is voor iedereen wel een plekje in een geschikte les.

Wij zijn een vereniging, dit betekend dat we met elkaar ‘eigenaar’ zijn van PSV De Maartenruiters. De manege draait op vrijwilligers, als u (of uw kind) lid wordt van deze unieke vereniging betekent dus ook dat er wordt verwacht dat u zo nu en dan meehelpt met activiteiten.  Want zonder vrijwilligers is er ook geen PSV De Maartenruiters.

Voorafgaand aan de lessen worden de pony’s samen uit het land gehaald en na de lessen worden deze weer in het land en/of stal gezet. Het is de bedoeling dat iedereen zijn of haar pony zelf kan/leert opzadelen. Wanneer iemand in een groepsles komt, wordt ervan uitgegaan dat de ruiter zoveel mogelijk zelfstandig kan opzadelen.

Veiligheid

Veiligheid staat bij de vereniging voorop. Wij beschikken over het Veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport.

Leeftijd

Kinderen kunnen starten met de rijlessen in het kwartaal dat ze 8 jaar worden. Rond een jaar of 8 is een kind goed in staat om zich de rijvaardigheden eigen te maken, instructies op te volgens en heeft het over het algemeen de lengte om stabiel op een pony te zitten. Het is bij onze vereniging mogelijk om een proefles te regelen om te kijken of uw kind het paardrijden leuk vindt. U kunt hiervoor contact opnemen met Pietrich Bouma via het mailadres: ppbouma0@gmail.com

Let op, er geld een uitzondering op deze regel. Kinderen met een eigen pony kunnen vanaf 7 jaar bij ons lessen volgen op hun eigen pony. Wel moet er dan voorafgaand een proefles worden gevolgd, zodat we kunnen inschatten in welke les de pony en ruiter goed zouden kunnen passen.

Gewicht ruiters

Wekelijks rijden er veel enthousiaste ruiters op de pony's van de Maartenruiters.
Voor toekomstige ruiters (16 jaar en ouder) is het goed om te weten dat er een maximum gewicht van 85kg wordt gehanteerd om te mogen paardrijden op de pony's van de Maartenruiters. Deze gewichtsgrens hebben we ingesteld om de pony's te beschermen. De pony's lopen namelijk dagelijks meerdere lessen en hebben veel verschillende ruiters op hun rug. Om te voorkomen dat de pony's overbelast raken, is een maximum gewicht ingesteld.

Onderzoek wijst uit dat een paard 15% tot maximaal 20% van zijn eigen lichaamsgewicht kan dragen. Ook het zadel telt mee. Het is een richtlijn, verschilt per (type) paard en is afhankelijk van de gevraagde inspanning.

Beginnersles

Wij vinden het belangrijk om iedereen een goede start te geven, beginners die nog nooit hebben gereden krijgen daarom in het begin ook privéles. De eerste lessen zijn aan de longeerlijn.  Jonge beginners krijgen eerst een korte les op een pony, dit is meer dan genoeg omdat de spanningsboog van deze leeftijdscategorie nog niet zo groot is. Deze varieert namelijk tussen de 10 en 25 minuten.

De beginnersles van een halfuur bestaat uit leren omgaan met de pony, poetsen opzadelen, rijden en eventueel afzadelen. Als de basisprincipes een beetje onder de knie zijn, wordt er uitgebouwd naar een halfuur met meerdere ruiters van ongeveer hetzelfde niveau. Uw kind leert dan om samen met andere ruiters te gaan rijden.

Bij volwassen beginners gaat dit proces normaal gesproken wat sneller en die zullen daarom eerder doorstromen naar een gevorderde les.

Lessen voor gevorderden

Deze lessen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Er zijn bijvoorbeeld lessen speciaal voor wedstrijdruiters, lessen voor kinderen, voor volwassenen en ook zijn er lessen voor mensen met een beperking. Er rijden maximaal 4 ruiters in de les. Deze lessen duren 45 minuten.

Halfuursles

Wanneer is mijn kind klaar voor een halfuursles samen met andere ruiters?
Als uw kind zich vertrouwd voelt op de pony, de pony al een beetje kan sturen en los kan stappen en draven (misschien al een klein stukje galop) is hij/zij klaar voor een halfuursles. Dit gaat altijd in overleg met de instructrice.

In een halfuursles worden in kleine groepjes van maximaal 3 ruiters de basisprincipes verder uitgebouwd. Voor de les wordt er gezamenlijk opgezadeld en leren de kinderen van elkaar door elkaar te helpen onder toezicht van de instructrice. In de lessen leren de ruiters op elkaar te letten en krijgen meer controle over hun pony. Spelenderwijs wordt er ook geoefend met wat balkjes en zo nu en dan wordt er een klein sprongetje gemaakt. Plezier staat voorop in deze les!

Wanneer kan mijn kind naar een gevorderde groep?
Als uw kind op meerdere pony’s makkelijk kan rijden, alle gangen goed beheerst en stevig zit kan hij/zij naar een  45 minuten les. Deze les bestaat uit maximaal 4 ruiters.

De gevorderde lessen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Er zijn bijvoorbeeld lessen speciaal voor volwassenen (met of zonder paard), lessen voor kinderen (met  of zonder pony), ook zijn er lessen voor mensen met een beperking.

Voltige lessen

Zo nu en dan worden er voltige lessen georganiseerd voor kinderen vanaf 7 jaar. Als er voltige lessen gegeven gaan worden dan word dit kenbaar gemaakt op het prikbord in het voorportaal. Daar kan men zich tevens aanmelden op het inschrijfformulier.

Lessen voor mensen met een beperking

Op maandagavond worden er lessen gegeven voor mensen met een beperking. Dit gaat in een rustig tempo en er wordt rekening gehouden met de vaardigheden, capaciteiten en de beperkingen van de ruiter. Er loopt een vrijwilliger naast de ruiters. Er kan ook eigen begeleiding mee lopen. U kunt met de ledenadministratie contact opnemen voor de mogelijkheden.

Clinics voor wedstrijdruiters en leden met eigen paard/pony

Vanaf januari 2017 zijn wij gestart met een reeks clinics. Per jaar word er bekeken wie de clinics zal geven.  Mochten er clinics worden gegeven dan kun je dit terugvinden op de pagina activiteiten.